Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η αθάνατη κουλτούρα της κασσέτας

Αυτές τις μέρες είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγεις, ανάμεσα σε μουσικούς κύκλους αλλά και μουσικόφιλους, τη κλασσική συζήτηση περί του πολέμου των digital formats καθώς και του μέλλοντος της μουσικής.

Παρ’ όλ’ αυτά, η δεκαετία μας δεν είναι η μόνη που τραβάει τέτοια ζόρια. Αυτός ο πόλεμος ούτε είναι νέος, ούτε θα τελειώσει. Είναι ένας πόλεμος που δεν έχει ποτέ νικητή γιατί απλούστατα θα κρατήσει μέχρι να χάσουμε τα αυτιά μας. Εξελικτικά πήγαινε το τελευταίο περί αυτιών…

Η κασέτα, γέννημα θρέμμα της γερμανικής εταιρία Phillips, ήταν το μέσο με το οποίο μπορούσε ο καθένας να ακούσει μουσική περπατώντας στο δρόμο, όταν ήταν στο λεωφορείο ή σε κάποιο απομακρυσμένο λιβάδι. Δημιουργήθηκε για αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο βινύλιο, για μερικούς πολύ σημαντικούς λόγους: με το βινύλιο δε  μπορούσες να ακούσεις μουσική όταν έκανες τζόκινγκ, μέσα στο λεωφορείο ή στο αμάξι κατά τη διάρκεια μιας ρομαντικής βόλτας με την αγαπημένη σου. Το αποτέλεσμα θα ήταν πειραματική μουσική για σκληροπυρηνικούς.

Με τα πολλά, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η κασέτα ήταν ο προσωρινός νικητής των μουσικών φoρμά. Η Phillips χάρηκε γιατί θησαύριζε, το ίδιο και εμείς γιατί μπορούσαμε να εκφραστούμε  μουσικά (ερωτική συλλογή στην Κούλα, Mix Tape με best of της χρονιάς, ηχογράφηση με το κασετοφωνάκι των κλανιών της γιαγιάς) αλλά και καλλιτεχνικά αφού μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τα ανάλογο artwork που θέλαμε, ανάλογα με την θεματολογία της κασέτας μας.

Με λίγα λόγια, μας έδινε τότε την δυνατότητα να επιλέξουμε τι είδους μουσική θα έχουμε στην κασέτα αλλά και πως αυτή θα έμοιαζε οπτικά. Ήταν ο κύριος “Vinyl Killer” της εποχής του.

Ας δούμε παρακάτω, μέχρι που τράβηξε (ακόμα και στις μέρες μας;) αυτή η μουσική φρενίτιδα που λέγεται κασέτα!

Συλλογή κασετών

Κασέτες!
Ε ναι, δεν θα υπάρχει και αυτό; Αφού είπαμε ότι οι κασέτες έβγαιναν σε διάφορα σχέδια και μπορούσες άμα λάχει να τις ζωγραφίζεις και από πάνω: καρδουλές για την αγαπημένη σου, πούτσες για τους εχθρούς σου.

Στο εμπόριο υπήρχαν πανέμορφες κασέτες αλλά και μερικές που οι ποιότητα τους χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην διαδικασία του mastering (για τους ψαγμένους μόνο). Μια κασέτα άριστου τύπου μπορεί να φτάσει πλέον ακόμα και τα 150€!

Κασέτες Transformers


Κασέτες Transformers
 Πρόκειται για μια μόδα που ξεκίνησε το 1984 και είχε ως θέμα, μικρά ρομποτάκια που μεταμορφώνονταν σε κασέτες. Έξυπνο και όμορφο! Οι τιμή κάθε ρομπότ ξεκινάει στα 15€.

Πορτοφόλια κασέτες

“Θέλω για την κοπέλα μου ένα!” είπε σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός και είχε δίκιο αφού είναι πολύ όμορφο ως σχέδιο αλλά και ως δώρο. Δεν είναι δύσκολο να βρεις ένα τέτοιο πορτοφόλι στο εμπόριο.


Πορτοφόλι κασέτα για την κοπέλα

Πορτοφόλι κασέτα για το αγόρι
 Ζώνες Κασέτα

Ζώνη Κασέτα
Να ομολογήσω πως δεν θα έπαιρνα μια τέτοια ζώνη. Είμαι αρκετά λιτός στο τι θα φορέσω και δεν αγοράζω πράγματα συχνά μιας και δεν τα χρειάζομαι. Μόνο κάλτσες αλλάζω συχνά. Κατά τα άλλα στο ντύσιμο μου είμαι συντηρητικός. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Μόδα είναι θα μου πεις…

Κασέτα κολιέ

Αυτό μάλιστα, μικρές κασετούλες δημοσιογραφικές που τις έχουν μετατρέψει σε κολιέ. Μια εντελώς “do it yourself” κατάσταση.


Κασέτα κολιέ
 Αν θέλεις, αλλά βαριέσαι να φτιάξεις  ένα τέτοιο κολιέ, μπορείς να αγοράσεις ένα από το MockTheRock’s Shop

Κασέτα τσάντα


Κασέτα τσάντα
 Έχω δει αρκετές στον δρόμο ανά καιρούς. Είναι αρκετά όμορφο ως σχέδιο και ταιριάζει στις ηλιόλουστες ημέρες του χρόνου.

USB κασέτα


USB κασέτα
 Πολύ όμορφο σαν ιδέα αλλά αρκετά μεγάλο για USB stick. Φαντάσου ότι τα USB μου τα κουβαλάω στην τσέπη, στο βρακί ή στο πορτοφόλι μου. Αυτό θα το φοβόμουν…

Κασετοαγώνες


Κασέτα – Αυτοκινητάκι
 Αν γνωρίζεις 2-3 πράγματα από ηλεκτρονικά είναι πάρα πολύ εύκολο να μετατρέψεις ένα παλιό κασετοφωνάκι σε αγωνιστικό αμάξι. Θα σε συμβούλευα να φτιάξεις πάνω από ένα, αλλιώς ξέχασε τους “αγώνες”. Πάντα πρώτος δεν λέει…

πηγή,   http://fridge.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...