Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος


Ποιος δεν έχει ακούσει την ατάκα '' Δε θα μου το κάνετε εδώ μέσα Αμέρικαν μπάρ! ''. Από την ταινία '' Η βίλα των οργίων '', όπου και πρωταγωνιστούσε ο μεγάλος μας ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος υποδυόμενος τον διοικητή ενός αστυνομικού τμήματος.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος υπήρξε ένας πολυσύνθετος ηθοποιός ο οποίος μπορούσε με χαρακτηριστική άνεση να περάσει από έναν κωμικό ρόλο, σε έναν δραματικό.

Γεννημένος στις 12 Ιουλίου του 1912 στο Διακοφτό Αχαΐας σπούδασε στη Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου ( τότε Βασιλικό θέατρο ). Στα 46 χρόνια της σταδιοδρομίας του έχει να επιδείξει πολλούς ρόλους σε θέατρο και κινηματογράφο.

Το ευρύ κοινό τον αγάπησε από τους δεκάδες ρόλους του στο κινηματογραφικό πανί την περίοδο της απογείωσης του ελληνικού κινηματογράφου. Είτε ήταν ασπρόμαυρη ταινία είτε έγχρωμη το ταλέντο του και η αμεσότητά του με τον θεατή υπήρξε απαράμιλλη.

Έχει συμπρωταγωνιστήσει με τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής, όπως Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Λάμπρο Κωνσταντάρα κ.α.Συνολικά έπαιξε σε 136 ταινίες σε πρώτους ή δεύτερους ρόλους, μερικές από αυτές είναι : Στέλλα, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Στουρνάρα 288, Ένας βλάκας και μισός, Ο Ηλίας του 16ου, Μια του κλέφτη, Εξω οι κλέφτες, Ο κύριος Πτέραρχος και τόσες άλλες. Η τελευταία του εμφάνιση σε ταινία ήταν το 1984 '' Ταξίδι στα Κύθηρα '' του Θεώδορου Αγγελόπουλου.


Στη λαϊκή συνείδηση έμεινε ως ο αγαπητός σε όλους μπάρμπα-Γιώργος της τηλεοπτικής σειράς Λούνα Παρκ, που είχε μεγάλη επιτυχία την εποχή όπου προβαλλόταν ( ΕΡΤ 1974-1981 ).
Το 1968 τιμήθηκε με το βραβείο των Ελλήνων κριτικών για τη συμμετοχή του στην ταινία  '' Το κανόνι και το αηδόνι ''.

Ο Νιόνιος εκτός από μεγάλος ηθοποιός υπήρξε και άνθρωπος που στάθηκε πολλές φορές δίπλα στο συνάνθρωπό του χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του, κάτι το οποίο και δεν επεδίωκε. Οι συντοπίτες του για την μεγάλη του προσφορά στη γενέτηρά του, έχουν τοποθετήσει προτομή στην παραλία του δήμου τους.

 Η γενέτηρά του το Διακοφτό ήταν συνεχώς μέσα στην καρδιά του έως και την τελευταία στιγμή της ζωής του, όπου έπεσε και η αυλαία για τον μεγάλο μας ηθοποιό στις 13 Απριλίου του 1984. Η σορός του βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμα του που ζούσε μόνος έπειτα από μερικές μέρες, αφού δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έκανε οικογένεια.

Αν και έχουν περάσει χρόνια με την αποχώρηση του στη γειτονιά των αγγέλων, δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας συντροφεύοντας μας έως και σήμερα με τις τόσες ταινίες που έχει αφήσει σαν πολύτιμη παρακαταθήκη πίσω του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...