Σελίδες

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πάρτυ γενεθλίων... για τα 40 χρόνια των Playmobil


Σε μία κινηματογραφική αίθουσα, συντροφιά με καλούς φίλους, οι πιο αγαπημένες φιγούρες μικρών και μεγάλων, τα Playmobil, έσβησαν τα κεράκια για τα 40 τους χρόνια, με την ευχή να παραμείνουν για πάντα οι καλύτεροι παιδικοί μας φίλοι.


Ποιος θα φανταζόταν, ότι η πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70, θα ήταν η ευκαιρία, οι πάντα χαμογελαστοί φίλοι μας των 7,5 εκατοστών, με το μεγάλο κεφάλι και τα χαρακτηριστικά μαλλάκια τους, να εισχωρήσουν στα παιδικά υπνοδωμάτια όλου του κόσμου και να χαρίσουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης, φαντασίας και παιχνιδιού! Κι όμως, ο χαμηλών τόνων και αρκετά εσωστρεφής Hans Beck, μετά από τρία χρόνια ενδελεχούς έρευνας, κατάφερε να σχεδιάσει ένα απλό και ευέλικτο παιχνίδι, σε τέτοιο μέγεθος που θα χωρούσε στην παλάμη των παιδιών και θα βρισκόταν όσο πιο κοντά στις αναλογίες του παιδικού σώματος.

Ο Beck είχε δηλώσει: «Τα Playmobil τα δέχθηκαν με τον τρόπο που περίμενα... Εφεύραν μικρά σενάρια. Δεν θα κουραστούν ποτέ να παίζουν με αυτά». Στις πρώτες εμπορικές εκθέσεις, οι αγοραστές επέδειξαν περιορισμένο ενδιαφέρον για αυτές τις «περίεργες» φιγούρες, μέχρι τη στιγμή που ο Χέρμαν Σίμον, ένας σημαντικός χονδρέμπορος από την Ολλανδία, ζήτησε την αποκλειστικότητά τους για τη χώρα του.

Από το 1975, τα Playmobil άρχισαν να πουλιούνται παγκοσμίως, ενώ ένα χρόνο αργότερα διεισδύουν και στην ελληνική αγορά μέσα από την εταιρεία παιχνιδιών Lyra. Η Playmobil Hellas ιδρύεται το 1989 και επιτυγχάνει, με το σπουδαίο της έργο, να καταταγεί στις τρείς πρώτες θυγατρικές της PLAYMOBIL με το υψηλότερο διεθνώς μερίδιο αγοράς. Από το 1997 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Playmobil Hellas, στην Κάτω Κηφισιά, το Playmobil FunPark. Τον πρότυπο αυτό παιδικό χώρο, ο οποίος συνδυάζει αρμονικά τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με το παιχνίδι, επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 άτομα.

Ένας ατρόμητος ιππότης, ένας πανέξυπνος εργάτης κι ένας θαρραλέος ινδιάνος λοιπόν, ήταν οι τρεις πρώτοι ήρωες ενός παιχνιδιού, που έμελλε να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών.  Όπως μας ενημέρωσε και ο Γ. Παγώνης, ο γενικός διευθυντής της Playmobil Hellas, σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 2,7 δισεκατομμύρια φιγούρες, οι οποίες αν πιάνονταν χέρι-χέρι θα περικύκλωναν τη Γη 3 ή 4 φορές. Κάθε δευτερόλεπτο δημιουργούνται 3,2 φιγούρες, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός της Γης μεγαλώνει κατά 2.6 άτομα το δευτερόλεπτο.

Η αρχική τους απλή μορφή διαρκώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις, που θέλουν τις φιγούρες να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, να έχουν πιο ρεαλιστικό σχήμα και τα εξαρτήματα να κατασκευάζονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Η Playmobil παραμένοντας πιστή στη φιλοσοφία και τις αρχές της, και επιμένοντας στην κλασσική γραμμή και σχέδιο των φιγούρων, επιτυγχάνει να ενσαρκώσει ολόκληρους κόσμους που μοιάζουν λες και έχουν βγει από τη φαντασία των παιδιών. Καπετάνιοι, πειρατές, ποδοσφαιριστές, χαρακτήρες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ή της βικτωριανής εποχής, στην παραλία, στο σπίτι, στους δρόμους, σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, αυτές οι χαριτωμένες φιγούρες  έχουν κάθε φορά να προσθέσουν κάτι νέο διεγείροντας το ανήσυχο πνεύμα των μικρών τους φίλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βία και ο τρόμος δεν έχουν καμία σχέση με την Playmobil, η οποία προσπαθεί να προωθεί σημαντικές αξίες και ανώτερα ιδανικά.Έμπνευση για τον σχεδιασμό των Playmobil, αποτελούν και τα ίδια τα παιδιά τα οποία καλούνται, όπως μας πληροφόρησε ο Άρης Κωνσταντόπουλος από την Playmobil Hellas, να δημιουργήσουν το επόμενο παιχνίδι. Η ενέργεια «Δημιούργησε εσύ το επόμενο παιχνίδι Playmobil», που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2014, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να στείλουν τα γράμματά τους στην Playmobil, κάνοντας τις δικές τους προτάσεις για το μέλλον της εταιρείας. Τα ειδικά επιστολόχαρτο για την ενέργεια θα είναι διαθέσιμα σε καταστήματα παιχνιδιών πανελλαδικά, ενώ κάθε παιδί που συμμετέχει θα λαμβάνει προσωπικά απάντηση από την Playmobil.

Το πάρτυ γενεθλίων ολοκληρώθηκε… σβήνοντας τα κεριά μίας εντυπωσιακής τούρτας-κάστρου των Playmobil με τη βοήθεια των παιδιών που βρέθηκαν στην αίθουσα. Η σημερινή ήταν μία ξεχωριστή γιορτή που ξεκλείδωσε το κουτάκι των αναμνήσεων και μας έκανε να νιώσουμε και πάλι παιδιά, με την πολύτιμη βοήθεια της Διευθύντριας Μάρκετινγκ της Playmobil, Ειρήνης Ευφραιμίδη.

Στο τέλος των γενεθλίων, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall, χαζεύοντας τις Playmobil γωνιές που είχαν στηθεί και θαυμάζοντας το μοναδικό installation του συλλέκτη Ντένη Βαγγόπουλου, που είχε σαν θέμα τα Playmobil στην «Άγρια Δύση».

Να ζήσετε λοιπόν και να  συνεχίσετε να μας προσφέρετε για πολλά χρόνια ακόμα, στιγμές παιχνιδιού και αστείρευτης δημιουργικότητας.Παίρνουμε μία μικρή γεύση από το πάρτυ γενεθλίων για τα 40 χρόνια των Playmobil στο βίντεο που ακολουθεί:ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...