Σελίδες

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Πριν 31 χρόνια ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία


Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 1981 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48% έναντι 35,86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, με σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της Αριστεράς.

Η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές σαν «Αλλαγή», με την έννοια ότι μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού.

Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως «Εδώ και τώρα αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα αφού συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα «Ανδρέας».

Ας θυμηθούμε το κλίμα των ημερών μέσα από μερικά βίντεο…Η προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα το 1981.

Προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάτρα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγο πριν τις εκλογές που θα ανοίξουν τον δρόμο για την μεγάλη νίκη του του ΠΑΣΟΚ του ’81 πραγματοποιεί μία περιοδεία στην Κρήτη. Η κάμερα του Νίκου Σμαραγδή υπό την καθοδήγηση της Σουζάνας Τρίτση – Μιλχάουζερ καταγράφει τον παλμό του πλήθους και το ξεκίνημα της μεγάλης πορείας προς την Αλλαγή.
Προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα το 1985

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...