Σελίδες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

10 πράγματα για τον Μίκυ Μάους που δεν ξέρατε - Ο πιο αγαπημένος ήρωας του Ντίσνεϊ γίνεται σήμερα 85 ετών!


Στις 18 Νοεμβρίου του 1928 ένα ποντίκι με παντελόνι κάνει πρεμιέρα στην αίθουσα «Κόλονι» της Νέας Υόρκης πρωταγωνιστώντας στην ταινία «Το ατμόπλοιο του Γουίλι» για να γίνει αμέσως σταρ.


Στα 85 του χρόνια σήμερα ο Μίκυ Μάους, όπως γράφει η Espressonews.gr, ο αγαπημένος ήρωας του Γουόλτ Ντίσνεΐ, ζει και βασιλεύει σε όλον τον κόσμο, εκτός όμως από την Ελλάδα όπου τον «σκότωσε» η οικονομική κρίση, αφού σταμάτησε η έκδοση του περιοδικού του.




1.
«Το ατμόπλοιο του Γουίλι» ήταν το πρώτο καρτούν με συγχρονισμένο ήχο, σηκώνοντας ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού όταν ακόμη τα περισσότερα στούντιο βρίσκονταν στην εποχή του βωβού κινηματογράφου. Στην ίδια ταινία πρωτοεμφανίστηκε και η Μίνι.

2.
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ήθελε να βγάλει το ποντικάκι του «Μόρτιμερ Μάους». Αλλαξε το όνομα, όμως, σε «Μίκυ» όταν η γυναίκα του Λίλιαν του είπε ότι το «Μόρτιμερ» ακούγεται πολύ πομπώδες και του πρότεινε να βρει ένα άλλο όνομα που θα ήταν πιο απλό και περισσότερο «διασκεδαστικό».

3.
Στις 23 Μαΐου του 1929 ο Μίκυ λέει τις πρώτες του λέξεις: «Χοτ ντογκ». Η ταινία «Κarnival Kid» είναι το 9ο του φιλμ, αλλά το πρώτο στο οποίο ο Μίκυ μιλάει. Στις προηγούμενες έχει σφυρίξει, γελάσει, κλάψει, αναστενάξει, δεν έχει ωστόσο μιλήσει. Από τότε και έως το 1947 (οπότε τη σκυτάλη παίρνει ο Τζέμις Μακντόναλτ) η φωνή πίσω από τον Μίκυ είναι ο ίδιος ο Γουόλτ Ντίσνεϊ.




4.
Ο θρυλικός Πλούτο πρωτοεμφανίζεται στο «Μοοse Hunt» το 1931, είναι κυνηγόσκυλο πόιντερ και έχει την πρωτοτυπία πως δεν είναι ανθρωπόμορφος, όπως τα υπόλοιπα ζώα των ταινιών. Κάνει τόση επιτυχία που αποκτά μέχρι και δική του σειρά (το 1937).

5.
Τον Φεβρουάριο του 1935 η Walt Disney Productions λανσάρει το «The Band Concert». Είναι μικρού μήκους, αλλά μεγάλου βεληνεκούς, αφού πρόκειται για το πρώτο έγχρωμο φιλμ του Μίκυ. Ο μόνος ομιλών χαρακτήρας στην ταινία είναι ο Ντόναλτ Ντακ.

6.
Η «Φαντασία», που προβάλλεται το 1940, εισάγει στην κινούμενη εικόνα τον στερεοφωνικό ήχο και η παραγωγή της κοστίζει το αστρονομικό ποσό των 2.280.000 δολαρίων. Ανταποδίδει και με το παραπάνω το κόστος της, καθώς -εκτός όλων των άλλων- μένει στην ιστορία του κινηματογράφου ως ένα από τα κλασικά αριστουργήματα. Την επόμενη χρονιά ο Μίκυ κυκλοφορεί και σε κόμικ.





7.
Το 1953 στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλεται η ταινία «The Simple Things». Θα χρειαστεί να περάσουν τρεις δεκαετίες μέχρι ο Μίκυ να εμφανιστεί ξανά σε κινηματογραφικό φιλμ. Η επιστροφή του γίνεται το 1983 με τη μικρού μήκους ταινία «Mickey's Christmas Carol».

8.
Ο Μίκυ κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση το 1955 μέσα από το σόου «Τhe Mickey Mouse Club». Είναι το «όχημα» του Γουόλτ για την Disneyland, που ανοίγει αυλαία την ίδια χρονιά, αφού του εξασφαλίζει έναν υπολογίσιμο οικονομικό πόρο, ενώ προωθεί την ιδέα του.





9.
Στις 15 Δεκέμβρη του 1966 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ περνάει στο πάνθεον των αθανάτων. Εχει κερδίσει 22 βραβεία (τα τρία δημιουργήθηκαν ειδικά για εκείνον τιμής ένεκεν) και έχει καταγράψει 59 υποψηφιότητες, από τις οποίες τις εννέα για τον Μίκυ Μάους, που πήρε και βραβείο μικρού μήκους φιλμ το 1942 με το φιλμ «Lend a Paw».





10.
To 1978, στα 50ά του γενέθλια, o Mίκυ γίνεται το πρώτο καρτούν που αποκτά το δικό του αστέρι στο «Walk of Fame» του Χόλιγουντ. Πέντε χρόνια αργότερα εμφανίζεται στο πρώτο του videogame και το 2006 γίνεται τρισδιάστατος. Φέτος γυρίστηκαν νέα επεισόδια, ενώ ακόμη κυκλοφορεί και σε κόμικ, όχι όμως στην Ελλάδα αφού έπειτα από 2.400 τεύχη -από τον Ιούλιο του 1966 έως τον Σεπτέμβρη του 2013-, η ελληνική έκδοση έβαλε λουκέτο λόγω οικονομικών προβλημάτων!



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...