Σελίδες

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Πόσο μου λείπουν τα ''Ουφάδικα''

Ουφάδικα: Ο χώρος που έπαιζε κανείς ηλεκτρονικά παιχνίδια, φλιπεράκια και μπιλιάρδο ή πινγκ-πονγκ σε παλιότερες δεκαετίες. Ο διάδοχος του σφαιριστηρίου και πρόγονος του νετ-καφέ.

- Πάλι στα ουφάδικα ξημεροβραδιάζεται το ρεμάλι ο αδερφός σου;
- Έλα μωρέ γέρο, μην του τη βγαίνεις με κόκκινο. Αφού ξέρεις ότι έτσι τη βρίσκει καλύτερα, του την δίνει η φάση που λένε.
- Ποιοι;



Οι παλαιότεροι θα τα θυμούνται καλά, οι νεότεροι, δε μπορεί θα τα έχουν ακούσει. Μιλώ για τους προδρόμους των Ίντερνετ-καφέ, τα λεγόμενα ''ουφάδικα''. Κατα κόσμον τα μαγαζιά με ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίρναν κέρματα. Άνθισαν τη δεκαετία του 80 και είχαν μεγάλη πέραση και τη δεκαετία του 90, μέχρι μου καταργήθηκαν με νόμο του κράτους, κάπου μετά το 2000.  

Αλήθεια πόσοι από εμάς δε πέρασαν πολλές ώρες μπροστά από εκείνες τις παιχνιδομηχανές με κέρματα? Δυστυχώς τα κατάργησαν με το σκεπτικό ότι κάποιοι αετονύχηδες, τα τροποποιούσαν και τα έκαναν μηχανές με φρουτάκια. Το κράτος εφαρμόζοντας το πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι, τα κατήργησε. Λες και αυτό θα έλυνε το πρόβλημα...  Λες και οι αετονύχηδες, δε χρησιμοποιούν τα ίντερνετ - καφέ για τις βρομωδουλειές τους... Αλήθεια σε μια φάση, υπήρχε και το σκεπτικό για κατάργηση και αυτών, αλλά οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες και τελικά ευτυχώς δεν ευδοκίμισε αυτή η σκέψη.



Μου λείπουν τα ''ουφάδικα'' πολύ. Όχι τόσο επειδή έπαιζα ποτέ μανιωδώς εκεί - έχω πισι και μπορώ να παίξω πολύ ανώτερης ποιότητας παιχνίδια, αλλά διότι μαζί με αυτά, χάθηκε και ένα κομμάτι της ιστορίας των ''Gamers''. Οι εποχές ευτυχώς ή δυστυχώς αλλάζουν και εξελίσονται. Είναι πολύ πιθανό, ακόμα και αν δεν τα είχε καταργήσει το επίσημο κράτος, να όδευαν από μόνα τους προς εξαφάνιση, λόγω της εμφάνισης των Ίντερνετ-καφέ. Αυτό πλέον που μένει στους κάπως παλαιότερους, είναι η γλυκιά ανάμνηση εκείνων των εποχών. Της αίθουσας με τα Ηλεκτρονικά, που συνήθως περιλάμβανε και λίγα τραπέζια μπιλιάρδου...




Ρετρό φυσιογνωμίες σε "ουφάδικα"


1) Ο "ψιλάκιας".
Ο (συνήθως μεσήλικας) τύπος που δούλευε στο ουφάδικο και όταν του έδινες ένα κατοστάρικο να στο κάνει δεκάρικα, σε εξυπηρετούσε με ένα ύφος "χιλίων καρδιναλίων",λες και σου έκανε χάρη που θα του σκάσεις το χαρτζηλίκι σου.

2) Ο παίκτης αρειμάνιος-καπνιστής.
Με τασάκι πλαστικό, καμμένο στις άκρες (με επιγραφή του στυλ "ΕΛΑΣΤΙΚΑ - Ο ΝΩΝΤΑΣ) ακουμπισμένο δίπλα από τα κουμπιά.
Συνήθως, απορροφημένος από το παιχνίδι, του έπεφτε το τσιγάρο από το τασάκι και πάνω στον πανικό "έχανε ζωή" και άρχιζε τα μπινελίκια.

3) Ο αριστερόχειρας.
Που "σταύρωνε" τα χέρια του (πιάνοντας τον μοχλό με το αριστερό και τα κουμπιά με το δεξί) ώστε να παίζει καλύτερα.

4) Ο ρεζίλης.
Ο πιτσιρικάς που είχε δεχτεί "εισβολή γονέα" στο ουφάδικο.Η εισβολή κατέληγε κυρίως σε (ψιλές) φάπες ή/και τράβηγμα αυτιών/τσουλουφιών.
Μετά την "εισβολή" ο παίκτης έκανε καμιά βδομάδα να φανεί και για αρκετό χρόνο ήταν κατακόκκινος από ντροπή, που έγινε "ρόμπα" μπροστά στους άλλους θαμώνες.

5) Ο "respect" τύπος.
Ο τύπος που είχε κάνει το ουφάδικο δεύτερο σπίτι του. Χάλαγε μια περιουσία αλλά ήξερε να "τερματίζει" τα περισσότερα παιχνίδια.
Οι νεότεροι παίκτες, μαζεύονταν από πάνω του και τον κoίταγαν αμίλητοι με δέος, ελπίζοντας μια μέρα να του μοιάσουν στις επιδόσεις.

6) Ο μαλλιάς τύπος
Τυπάκι με δερμάτινο μπουφάν "αλητεία" και μαλλί Γιοκαρίνη.

7) Ο "θείος" τύπος
Τύπος που όταν έχανε ζωή, ξέσπαγε σε ένα "θρησκευτικό" ντελίριο μπινελικίου...

8) Ο καρατέκα τύπος
Ξάδερφος του προηγούμενου φίλου, που οταν έχανε, άρχιζε γροθιές και κλωτσές στο κακόμοιρο ηλεκτρονικό. Συνήθως, ο ιδιοκτήτης για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, δεν του έλεγε τιποτα! Ποιος ξερει...

9) Ο πότης τύπος
Ανάλογα με την ώρα, έπινε φραπεδιά (σε μεταλλικό πλαίσιο πάντα) ή μπύρα.Φυσικά πάνω στo coin-op χωρίς κανένα σεβασμό. O τύπος αυτός ήταν υπεύθυνος για την κολλώδη υφή των μηχανημάτων.

10) Ο καρμίρης
Αυτός, που δεν ήθελε να χαλάει λεφτά, και έτσι τριγύριζε από μηχάνημα σε μηχάνημα, μπας και βρει κανένα ξεχασμένο credit ή σε προκαλούσε σε διπλό beat em up με την ελπίδα ότι θα σε νικήσει, και εσύ θα συνεχίζεις να ρίχνεις χρήμα μέχρι να το κερδίσεις-με σκοπό να παίζει πολύ ωρά. Ενοείται πως μόλις έχανε την έκανε.

11) Ο ύποπτος τύπος
Την εποχή εκείνη στα "ουφάδικα" κυκλοφορούσαν και κάτι "σκοτεινές" ύποπτες φιγούρες και φυσιογνωμίες... "τα τσακάλια". Κύριως έπαιζαν μπιλιάρδο. Όταν όμως αποφάσιζαν να παίξουν κανένα pacman-ακι,εμείς η πιτσιρικαρία,την κάναμε με ελαφρά, φυσικά με προφορική πρόταση των ενδιαφερόμενων. "Σπάστε" - "Έλα σπίτι στη μαμά τώρα" - "τον *ουλο" και άλλα πιο χοντρά. Μετά από καιρό μάθαμε νέα από αυτούς. Άλλοι φυλακή και άλλοι νεκροί (overdose). Τελικά τα coin op βλάπτουν τόσο πολύ την υγεία?





ΠΗΓΕΣ:  retromaniax.gr
                 slang.gr
                 e-steki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...