Σελίδες

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Κρις Σφέτας: Ο Έλληνας Τσακ Νόρις

Η συνέντευξη που περιμένατε εδώ και χρόνια. O Κρις Σφέτας, το παιδί θαύμα του καράτε που έκανε θραύση με τις βιντεοταινίες του, την δεκαετία του '80, μιλά αποκλειστικά στο Cosmo.gr από κοινού με τον πατέρα του Γιώργο. Μνημειώδεις Ιστορίες και παραλειπόμενα που αξίζει να γνωρίζεις!


Ιάάάάάά! Η χαρακτηριστική πολεμική ιαχή των 80’s δια στόματος Κρις Σφέτα θα ηχήσει ξανά στα εκπαιδευμένα αυτιά των αναρίθμητων φαν του.

Ο Έλληνας Ραλφ Μάτσιο, το παιδί θαύμα του καράτε, η απάντηση της χώρας μας στον Τσακ Νόρις επισκέπτεται σε μία ταραχώδη περίοδο για την Ελλάδα, τη γη που γαλουχήθηκε, δοξάστηκε και αναγορεύθηκε ως ο πλέον αναγνωρίσιμος πιτσιρικάς εντός συνόρων. Ιααααα!

Ο πάλαι ποτέ μαχητής, νίντζα, μικρός ήρωας και κεραυνός δεν θα κατατροπώσει τους Γερμανούς όπως έπραξε στους «Επτά μικρούς κομάντος», ούτε θα συνθλίψει τους Τούρκους εχθρούς (βλ. Μικρός αλλά ήρωας).


Ακούστε ηχητικά αποσπάσματα της συνέντευξης


Έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση (προσωρινά;) ως άλλος Τζον Ράμπο μεταλαμπαδεύει τα μεγάλα του μυστικά στην τωρινή γενιά έχοντας προ πολλού δείξει τα διαπιστευτήρια του.

Iπτάμενες Κλωτσιές, μπουνιές, splits, ντιρέκτ, χτυπήματα α λα «γερανός» συνθέτουν μέρος του πληθωρικού ταλέντου αλλά και ρεπερτορίου του αδίστακτου τιμωρού με το αγγελικό πρόσωπο που έσπασε όλα τα ρεκόρ σε βιντεοταινίες της εποχής.

Το Cosmo.gr εντόπισε τον Κρις Σφέτα αλλά και τον πατέρα του Γιώργο Σφέτα, τους ανθρώπους δηλαδή που ευθύνονται για έξαρση των ελληνικών action movies για μία περίπου πενταετία (1985-1990).

Παρά το πενιχρό μπάτζετ, ο Γιώργος Σφέτας με παροιμιώδη θέληση και μεράκι συνετέλεσε στην παραγωγή 12 ταινιών, όπου στις περισσότερες εξ αυτών έπεφτε το «ξύλο της αρκούδας» προς τέρψη των φαν του είδους και όχι μόνο.

Όταν στην Αμερική οι σειρές ταινιών με κεντρικό θέμα τους Νίντζα έσπαγαν ταμεία, ο Κρις Σφέτας στο ρόλο του ανιψιού του Σωτήρη Τζεβελέκου έγραψε τη δική του ιστορία σε ρηξικέλευθα για τα ελληνικά δεδομένα φιλμ.




Βλέποντας ποδόσφαιρο σε αλάνες, βόλτες με BMX, συμμορίες κακών, παιδικές χαρές, ντισκοτέκ τύπου “Barbarella” την σχολή καράτε που διατηρούσε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης ο Γιώργος Σφέτας, αναπόδραστα νοσταλγείς μία εποχή που έχει παρέλθει.

Είναι και αυτό μία επιτυχία των ταινιών που πρωταγωνιστεί ο Κρις Σφέτας. Η κλοτσοπατινάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι δίνοντας επιπλέον πόντους στο σενάριο. Ο λιλιπούτειος μαχητής τα έβαλε με κάθε λογής κατακάθι της κοινωνίας και δεν ηττήθηκε ποτέ! Όποιος τον άγγιξε το μετάνιωσε για πάντα!

Αντίπαλοι του μαφιόζοι, νίντζα, καρατέκα, αλητήριοι της γειτονιάς, βαρόνοι κοκαΐνης με προεξάρχοντα τον διαβόητο αρχισυμμορίτη Τορτελίνι, εχθροί του κράτους. Από τα στενά της Θεμιστοκλέους, την Αίγινα μέχρι την Κύπρο.

Ήταν το παιδί του λαού της δεκαετίας του ’80… Ο λαοπρόβλητης chief της ανέμελης σχολιαροπαρέας…

Και για να μην ξεχνιόμαστε…. Ιαααααααα!



Επιστροφή στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια

“Πάνε τρία χρόνια τώρα που δεν έχω έρθει στην Ελλάδα. Ερχόμουν δυο φορές τον χρόνο. Μάιο και Σεπτέμβριο. Όμως πέθανε η γιαγιά μου, για την οποία έτρεφα μεγάλη αγάπη, έτσι χάθηκε ο δεσμός μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας” απαντά ο Κρις Σφέτας στην ερώτηση μας, για την εξαφάνιση του από το προσκήνιο.

Ο Μαχητής No2;

Πέρασαν 20 χρόνια και βάλε από το τελευταίο ξυλίκι σε βιντεοταινία. Η απορία ή μάλλον… επιθυμία του Cosmo.gr προφανής. Μήπως πρέπει να τον ξαναδούμε εν δράσει; Έστω για μία τελευταία φορά; Εδώ ο Σταλόνε στα 60φεύγα συνεχίζει να σκορπά τον όλεθρο.

Από το Μπράιτον της Αγγλίας όπου διαμένει εδώ και χρόνια η οικογένεια Σφέτα τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα.


Κρις Σφέτας: “Υπάρχει ένα πλάνο. Το συζητάμε με τον πατέρα μου να κάνουμε μία συνέχεια. Υπάρχουν ιδέες”.

Γιώργος Σφέτας: “Θα ήθελα πολύ να κάνω τον -Μαχητή Νο.2- που στο τέλος ούτως ή άλλως αφήνει ένα ερωτηματικό. Έχω ένα τρομερό σενάριο το οποίο έχω γράψει εδώ και τέσσερα χρόνια και θα μπορούσε να γίνει ακόμα και στην τηλεόραση. Εδώ και τέσσερα χρόνια το αλλάζω και το κάνω καλύτερο. Οι συνθήκες βέβαια στην Ελλάδα δεν είναι και οι ιδανικότερες αυτή τη στιγμή”.

Από ταλέντο ξεχείλιζε, όμως το ζητούμενο ήταν η διάρκεια. Ο Έλληνας καρατέκα δεν στάθηκε τυχερός στον κινηματογραφικό στίβο στη δεκαετία του ‘90. Πικράθηκε;

“Δεν νομίζω. Εγώ το διασκέδασα σε αυτή την ηλικία που ήμουν. Από τα 11 μέχρι τα 15 τουλάχιστον έκανα πράγματα που αγαπούσα. Όλα ήταν για το καράτε που τόσο πολύ μου αρέσει. Οι ταινίες λοιπόν ήταν κάτι μπόνους, κάτι που ακολούθησε”.


Πρωταγωνίστησε σε μια ντουζίνα ταινιών, όλο και κάποια θα ξεχωρίζει.



Κρις Σφέτας: “Μου αρέσει πολύ ‘ο Μαχητής’ γιατί έχει τις καλύτερες σκηνές μάχης και εξαιρετικό καράτε”.

Γιώργος Σφέτας: “Εμένα παιδιά μου αρέσει ‘ο Μαχητής’ γιατί είναι μία ταινία που θα ήθελε να ξανακάνω με μεγαλύτερο μπάτζετ. Να φανταστείτε τα πιστόλια που είχαμε ήταν αναπτήρες! Παρόλα αυτά πήγαμε σε πολλούς χώρους. Λάρισα, Λαμία, Ανάβυσσο και αλλού. Όλα αυτά μέσα σε επτά ημέρες!”

Από άποψη ταινίας καθαρά είναι ο “Μικρός Κεραυνός”. Δεν έχει καράτε πολύ, όμως είναι κοινωνική.

Σε μία άλλη εποχή θα έκανε μεγάλη επιτυχία γιατί ήταν “κλαψιάρικη” ταινία”. Ο Γιώργος Σφέτας εκπόνησε τα πλάνα του για τις πρωτοποριακές ταινίες δράσης που κατέκλυσαν τα video clubs επί αγγλικού εδάφους.




“Το σχέδιο ήταν από την Αγγλία. Όταν σκεφτόμουν να γυρίσουμε Ελλάδα είχα το σενάριο του-Θείου μου τον Νίντζα 1- όμως οι ταινίες ήταν low budget. Στην ταινία αυτή λοιπόν ο Κρις έκανε τον Αμερικάνο, γιατί ακόμα δεν τα μιλούσε καλά τα ελληνικά, τα έμαθε μέσα σε ένα καλοκαίρι, και η προφορά του βοηθούσε να κάνει τον ξένο.

Το σκηνοθέτησε ο Όμηρος (σ.σ.:Ευστρατιάδης) που γύρισε πολλές ταινίες εκεί στην εποχή”.

Ο Κρις Σφέτας βλέπει πλέον τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε;

“Η αλήθεια είναι πως έχω πολλά χρόνια να τις δω. Τις έχω όμως όλες σε DVD με τα εξώφυλλα”.



Η συνάντηση με τον Τσακ Νόρις!

Ο Τσακ Νόρις της Ελλάδας δεν θα μπορούσε παρά να γνωρίσει τον Τσακ Νόρις. Τον πραγματικό ντε! Ακόμη μία απίθανη ιστορία που θυμήθηκε ο πατήρ Σφέτας!

“Στην πρώτη μεγάλη του ταινία -Α Force Of One- που έπαιζε και ο Bill Wallace είχα αναλάβει εγώ εδώ στην Αγγλία την οργάνωση της πρεμιέρας και είχε έρθει με τη γυναίκα του (τον ήξερα από το Λος Άντζελες).

Όταν ήρθε μας έκανε το τραπέζι οικογενειακώς για να μας ευχαριστήσει. Είχα πολλές παρτίδες μαζί τους. Μάλιστα διοργάνωσα μία μεγάλη εκδήλωση με γνωστά ονόματα και τους μεγαλύτερους χορηγούς”.


Η συνεργασία με τον Τζεβελέκο



Αχτύπητο δίδυμο με τον Σωτήρη Τζεβελέκο σε μία σειρά ταινιών (Ο Θείος μου ο Νίντζα 1&2, ο φίλος μου ο Νίντζα). Ο Κρις αναπολεί τον σπουδαίο κωμικό ηθοποιό αποκαλύπτοντας πως δεν έχουν συχνή επαφή τα τελευταία χρόνια λόγω απόστασης.

“Δυστυχώς όχι. Ο Σωτήρης ήταν καταπληκτικός. Είχαμε κάποια επαφή όταν ερχόμουν Ελλάδα, αλλά τώρα έχουμε χαθεί.

Ήταν εξαιρετικός ηθοποιός και άνθρωπος. Μαζί του η δουλειά ήταν εύκολη και με βοήθησε. Όταν ξεκίνησα δεν ήξερα τίποτα όμως πάνω στις σκηνές μου μάθαινε την δουλειά. Φανταστικός.

Είχαμε και δέσιμο βαθύ σαν οικογένεια κιόλας γιατί πηγαίναμε ο ένας στο σπίτι του άλλου”. Και ο Όμηρος (σ.σ.: Ευστρατιάδης) φοβερός”.



Τι θυμάται όμως από τις ταινίες στις οποίες ξεχώρισε;


Μια ταινία... μια ιστορία


Ο μικρός μεγάλος Νίντζα (1988): ”Το λαχείο”!

Μικρός αλλά ήρωας (1988): “Κύπρος. Ωραίο φαγητό”!

Ο Θείος μου ο Νίντζα Νο.1 (1987): “Δύσκολη”.

Το λόγο παίρνει ο Γιώργος Σφέτας: “Η σκηνή στην αποθήκη ήταν στον Λαναρά. Ο Λαναράς ήταν μαθητής μου, είχε εργοστάσια στην λεωφόρο Καβάλας”.

Ο Μαχητής: “Η δράση! Η καλύτερη που κάναμε. Με ποτάμια, θάλασσες”

Ο μικρός κεραυνός: “Κοινωνικό”

Ο φίλος μου ο νίντζα: “Όχι από τις καλύτερες”

Σωτήρης ο Κροκοδειλάκιας: “Φοβερή παρέα ο Σωτήρης (σ.σ.: Μουστάκας)”! “Θέλω να μιλήσω γενικά γι’αυτό. Καθόμασταν με τις ώρες και μιλούσαμε και παίζαμε με ψεύτικα πιστόλια. Φοβερός άνθρωπος. Πήρα πολλά. Είναι από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος, ηθοποιούς”.


Γιώργος Σφέτας: “Το παν που πήραμε ήταν πόσο απλός άνθρωπος ήταν. Ολοκληρωμένος. Μας έδωσε πολλά ως άνθρωπος κι εμάς. Να είμαστε προσγειωμένοι”.

Επτά μικροί κομάντος: “Είχα παρέα όταν την κάναμε”.

Τρεισήμισι τσαμπουκάδες: “Φοβερή ταινία”



Κάλεσαν την αστυνομία στα γυρίσματα!

Ευτράπελα ουκ ολίγα… Ο Γιώργος Σφέτας εξηγεί στο Cosmo.gr γιατί ειδοποιήθηκε ακόμη και η αστυνομία στα γυρίσματα!

“Η ταινία (σ.σ.:Τρεισήμισι τσαμπουκάδες) έπρεπε να λεγόταν ‘τρεχάτε ποδαράκια μου’, γιατί γυρίσαμε όλη την Αθήνα και τρέχαμε συνέχεια. Τα γυρίσματα ήταν φοβερά.

Όταν κάναμε την σκηνή με την ληστεία, κάποιος κάλεσε την Αστυνομία γιατί νόμιζε πως ήταν αληθινή!!! Περνούσαμε από περίπτερα, γκρεμίζαμε τραπέζια καρέκλες. Τα κάναμε όλα αυθόρμητα”.

Αρκετοί ήταν οι ηθοποιοί με τους οποίους συνεργάστηκαν. Για όλους ο Γιώργος Σφέτας έχει να πει μια καλή κουβέντα.

Νίκος Τσαχιρίδης: “Ο Νίκος εξαιρετικό παιδί, αλλά έχει φοβερό χαρακτήρα. Ασχολείται με τη μουσική, όμως η φάτσα του τον βοήθησε να κάνει τον κακό. Ήταν Σπαγκέτι Γουέστερν τύπος”.

Φίλιππος Γκιώνης: “Από τα καλύτερα παιδιά. Φοβερός τραγουδιστής. Έχω κάποια παραλειπόμενα από τους 7 μικρούς κομάντος που τραγουδάει δημοτικά τραγούδια. Θα πάθετε την πλάκα σας”

Βασίλης Ζωνόρος: “Πολύ καλό παιδί. Περάσαμε μαζί μία εβδομάδα Θεσσαλονίκη μαζί με πολλά παιδιά”.



Ο Γιώργος Σφέτας αποκάλυψε και ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά πλέκοντας το εγκώμιο του κορυφαίου ηθοποιού. Εκείνη τη μέρα όλα τα παιδιά της σχολής καράτε «γλυκάθηκαν».

“Κύριος με τα όλα του. Επαγγελματίας 100% όταν τελείωσαν τα γυρίσματα αποχώρησε και επέστρεψε έχοντας αγοράσει γλυκά για όλους τους μικρούς μαθητές.

Μας κέρασε όλους με χρήματα από την τσέπη του. Είμαι ευγνώμων που τον γνώρισα. Για εμένα ήταν από τους καλύτερους κωμικούς μαζί με τον Μουστάκα”.

Καράτε και Σφέτας είναι ταυτόσημες έννοιες ακόμη και σήμερα.

“Στο Μπράιτον διδάσκουμε στο πανεπιστήμιο δυο φορές την εβδομάδα.“

Αλήθεια, ο Κρις Σφέτας έχει χρειαστεί να δείρει κάποιον εκτός ταινιών;

“Όχι, όχι. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Δεν έχει χρειαστεί ακόμα. Δεν ήμουν ποτέ άγριος χαρακτήρας”.



Η σειρά που δεν είδαμε...

Ο Γιώργος Σφέτας έκανε λόγο για μία σειρά με πρωταγωνιστεί τον Κρις που επρόκειτο να προβληθεί στον ΑΝΤ1. Τελικά δεν την είδαμε ποτέ…

“Είχαμε συμφωνήσει προφορικά με τον ΑΝΤ1 για μία σειρά, όμως ο Κρις έχασε το ενδιαφέρον του. Μετά από 2-3 χρόνια πάλι κάτι πήγε να γίνει, αλλά φύγαμε για Αγγλία”.

“Είχαμε κάποια σενάρια ωραία για σειρά όμως δεν προχώρησε” συμπληρώνει ο Κρις.

Όταν ο Κρις νόμιζε πως σκότωσε τον πρωταγωνιστή!

Ο Γιώργος Σφέτας ανακάλεσε στη μνήμη του μία εκπληκτική ιστορία πέρα για πέρα αληθινή.

Ο Κρις όπως λέει γελώντας στα γυρίσματα της ταινίας «Ο θείος μου ο Νίντζα» κατέληξε σε ένα βουνό γιατί νόμιζε πως σκότωσε άθελα του τον πρωταγωνιστή της ταινίας! Ο Παύλος Χαϊκάλης που υποδύονταν τον αστυνομικό είχε τρομοκρατηθεί από υπερβάλλοντα ζήλο του νεαρού πρωταγωνιστή.

“Ο Χαϊκάλης ήταν πολύ φοβητσιάρης, αλλά θα σας πως γιατί. Στην ταινία που παίξαμε μαζί ο Κρις είχε στείλει κάποιον στο νοσοκομείο. Στα γυρίσματα χτύπησε κάποιον με πισινή κλωτσιά κι έμεινε δυο ώρες αναίσθητος!!!

Ο Κρις τρόμαξε και πήρε τα βουνά γιατί νόμιζε ότι τον σκότωσε! Στις σκηνές με τον Χαϊκάλη ο Χαϊκάλης όταν κουνιόταν ο Κρις φοβόταν και έφευγε γιατί είδε τι συνέβη την προηγούμενη μέρα”.



Ηρωικές συνθήκες

Όσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γινόντουσαν τα γυρίσματα:

Γιώργος Σφέτας: “Εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν δύσκολα με τα χρήματα. Όταν κάποιος ηθοποιός είχε μία καλύτερη προσφορά έφευγε την επόμενη μέρα και δεν ερχόταν στα γυρίσματα.
Επίσης ήταν δύσκολο γιατί τις γυρίζαμε σε μία εβδομάδα. Άντε να το πεις στον Αμερικάνο αυτό που θέλει τρεις μήνες για να γυρίσει ένα ηλιοβασίλεμα”.

Στην ταινία «Μικρός αλλά Ήρωας» ο Γιώργος Σφέτας καταπιάνεται με ένα θέμα ταμπού της εποχής. Ο πρωταγωνιστής (Κρις Σφέτας) επισκέπτεται τον παππού του στην Κύπρο.


Το ταξίδι στην Κύπρο

Εκεί, μαθαίνει για τον Αττίλα και της τουρκικές βαρβαρότητες. Αποφασίζει να εξοντώσει όποιον βρει στο διάβα του στην κατεχόμενη Κύπρο προκειμένου να φέρει πίσω του ένα οικογενειακό κειμήλιο. Ο Γιώργος Σφέτας εξήγησε πως εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο θέμα.

“Ήταν ηρωικό. Είμαστε πατριώτες. Ξέρετε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό είναι πιο πατριώτες από εκείνους που ζουν στην Ελλάδα γιατί μας λείπει. Το βρήκαμε πατριωτικό. Ο Θανάσης Νακόπουλος έγραψε το σενάριο επειδή συναντιόμασταν μαζί συνέχεια, θέλαμε να κάνουμε κάτι μαζί. Μου άρεσε πολύ επίσης και το περιοδικό – Μικρός Ήρωας- απ όπου επηρεαστήκαμε”.

Ακόμη και τα τραγούδια των ταινιών του Κρις Σφέτα φαντάζουν cult αφήνοντας μία γλυκιά γεύση.

Γιώργος Σφέτας: “Τα περισσότερα τα έχει γράψει ο αδερφός μου που κάνει ωραία ποιήματα και τραγούδια.

Ο Θείος μου ο Νίντζα 2 έχει δικά μας τραγούδια, οι Επτά Κομάντος και άλλες ταινίες”.


Η πρώτη επαφή με τον κινηματογράφο

Ενδιαφέρον όμως έχει και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή με την μαγικό κόσμο της έβδομης τέχνης.

Γιώργος Σφέτας: “Εγώ παιδιά έμαθα καράτε για να πλακώνω τον αδερφό μου. Ήταν δυο χρόνια μεγαλύτερος από εμένα κι όταν ο πατέρας μου με έβαζε να κάνω δουλειές ο αδερφός μου με έβαζε να κάνω και τις δικές του.

Έτσι έμαθα για να την γλιτώνω. Η δική μου επιρροή ήταν ο Βασιλάκης Καΐλας. Μόλις ήρθα Αθήνα πήγα σε θέατρο αλλά απέτυχα. Όμως μετά προσπάθησα να κάνω το γιο μου ηθοποιό και ελπίζω πως τα κατάφερα”.



Όσο για τα οικονομικά οφέλη από τις ταινίες…

Γιώργος Σφέτας:“Βγάλαμε κάποια χρήματα, αλλά δεν ήταν πολλά για να σου μείνουν. Ο Κρις ήταν πάντα στους top 5 μετά τον Ψάλτη, τον Βουτσά, τον Μουστάκα, όμως δεν έβγαιναν πολλά εκείνη την περίοδο εκτός κι αν έκανες 10 ταινίες τον μήνα”.

Οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Από την κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα.

Κρις Σφέτας: “Εδώ την βλέπουν με συμπάθεια την κατάσταση. Τα δέχονται όλα οι Άγγλοι γιατί αναγνωρίζουν τα όσα περνάμε.

Τα κανάλια, τα περισσότερα, είναι με το μέρος μας και ρίχνουν όλη την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή ένωση και το γεγονός πως φόρτωσε την Ελλάδα με χρέη ενώ θα μπορούσε να τη βοηθήσει αλλιώς. Σπάνια θα δεις Έλληνα να ακούει άσχημα από Άγγλους”.

Η συνέχεια στο Gagarin 205 και το 10th Greek Cult Festival όπου την Παρασκευή θα βραβευθεί ο Κρις συνοδευόμενος από τον πατέρα του Γιώργο.

“Μας είχαν καλέσει και πριν 5 χρόνια, αλλά δεν ήρθαμε γιατί είχαμε δουλειές στην Αγγλία. Ήταν και ο Σουγκλάκος τότε, όμως ο θάνατος του επηρέασε πολύ τον Νίκο (σ.σ.:Τριανταφυλλίδη).

Είχαμε μεγάλη σχέση. Ο Αποστόλης ήταν φοβερός στο λέγειν και εξαιρετικός άνθρωπος μας βοήθησε πολύ. Και τώρα είναι σφικτά, αλλά θα τα καταφέρουμε.

Θα γίνουν κάποιες ερωτήσεις και ίσως δούμε λίγο δράση. To less is more λένε οι Άγγλοι”.






Το βιογραφικό του Κρις Σφέτας



Αήττητος Έλληνας πρωταθλητής semi-contact, πρωταθλητής όλων των ειδών open-kata και πρωταγωνιστής 12 ταινιών πολεμικών τεχνών. Θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους και καλύτερους αθλητές από πλευράς τεχνικής στο καράτε και το κίκ μπόξινγκ.

Γεννήθηκε στο Brighton της Αγγλίας από πατέρα Έλληνα και Αγγλίδα μητέρα, και άρχισε καράτε σε πολύ νεαρή ηλικία. Ήταν μόνο τριών ετών όταν άρχισε να ταξιδεύει με τον πατέρα του, δάσκαλο Γιώργο Σφέτα στα διάφορα κέντρα εκπαίδευσης και να τον παρακολουθεί να διδάσκει.

Η στολή καράτε που φορούσε ήταν ειδική παραγγελία, γιατί στην εποχή του , δεν υπήρχαν στολές σε τόσο μικρά μεγέθη! Του άρεσε πολύ να μιμείται τις κινήσεις των μεγαλύτερων και σε πολύ σύντομο διάστημα αποκάλυψε το μεγάλο ταλέντο του.

Ο Κρις άρχισε να γίνεται γνωστός στους κύκλους του καράτε κατά τα τέλη του εβδομήντα και αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, όταν ο πατέρας του ήταν ο συντονιστής Ευρώπης PKA και ταξίδευε σε Ευρώπη και Αμερική , οργανώνοντας και προβάλλοντας το κίκ μπόξινγκ.

Τότε ήταν που για πρώτη φορά ο Γιώργος Σφέτας, οργάνωσε επίδειξη του ίδιου μαζί με τον γιο του Κρις, παρουσιάζοντας μια καταπληκτική εκδήλωση καράτε και κικ μπόξινγκ που δεν είχε ξαναγίνει. Έκτοτε ο Κρίς έκανε παρόμοιες επιδείξεις με ονόματα-θρύλους όπως τον Hee ill Cho, τον Bill Wallace, τον Chuck Norris και τον Joe Lewis.

Ο Κρις μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα όταν ήταν εννέα χρονών και άρχισε να παίζει σε ταινίες πολεμικών τεχνών , έπαιξε συνολικά σε 13 και όλες έφτασαν σε πωλήσεις βίντεο στο νούμερο ένα της κορυφής!

Έπαιξε επίσης και στην τηλεόραση σε διάφορους ρόλους, ενώ ταυτόχρονα εκείνη την εποχή μπορούσε να γίνει ο Έλληνας πρωταθλητής semi-contact και πρωταθλητής κάτα όλων των ειδών. Ο Κρις από τότε που επέστρεψε στην Αγγλία, βοηθάει τον πατέρα του Γιώργο Σφέτα στα μαθήματα της Ακαδημίας SAMA στο Brighton.


Το βιογραφικό του Γιώργου Σφέτα




Πρώην συντονιστής Ευρώπης του επαγγελματικού καράτε, προπονητής έξι Βρετανών πρωταθλητών, και εκείνος που εισήγαγε το επαγγελματικό κικ μπόξινγκ στην Ευρώπη. Μετείχε στην Ευρωπαική ομάδα που νίκησε την Ιαπωνία για πρώτη φορά, εκδότης, συγγραφέας και παράγοντας ποικίλων περιοδικών καράτε διεθνώς.

Ο Γιώργος Σφέτας γεννήθηκε στην κεντρική Ελλάδα το 1952. Αρχισε την εκπαίδευσή του στο καράτε όταν ήταν 12 χρονών και πολύ γρήγορα πήρε την Μαύρη ζώνη πρώτης βαθμίδας. Αμέσως άρχισε να διδάσκει καράτε σε κεντρικό γυμναστήριο στην Αθήνα. Άνοιξε την δική του σχολή καράτε το 1970.

Στη δεκαετία του ’70 του προτάθηκε να γίνει επίσημο μέλος της Αγγλικής Ομάδας που έγινε αιτία να ηττηθεί για πρώτη φορά η Γιαπωνέζικη Ομάδα και ο Γιώργος ήταν πολύ περήφανος που συμμετείχε σε αυτήν την επιτυχία.

Μετά από δύο χρόνια παραμονής του στο Λονδίνο, ο Γιώργος μετακόμισε στο Μπράιτον, στην νότια Αγγλία και ίδρυσε το SAMA ΚΑRATE CLUB,όπου γρήγορα έγινε γνωστός σαν ένας από τους πιο έμπειρους και προικισμένους δασκάλους στην πόλη, (εκείνη την εποχή αποκτούσε το 3ο του ντάν).
Του προτάθηκε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και στο Πολυτεχνείο του Μπράιτον, πράγμα που έκανε με επιτυχία για πολλά χρόνια. ‘Ηδη ο Γιώργος έγινε διάσημος στην νότια Αγγλία, κάνοντας ζωντανές παρουσιάσεις σε σινεμά, νάιτ κλαμπ, ομάδες γυναικών κλπ.

Ήταν επίτιμος καλεσμένος στον αποχαιρετιστήριο αγώνα του Μπίλ Γουάλας στην Αντερσον Ιντιάνα και ήταν κριτής στον αγώνα για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή του Ρος Σκότ , στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης.

O δάσκαλος Γιώργος Σφέτας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος εκπαιδευτής/προπονητής που έφερε ποτέ μαχητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που του έδωσε τη φήμη ενός καταπληκτικού δασκάλου στο κίκ μπόξινγκ, και έτσι κέρδισε αυτός και οι μαθητές του τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των παγκόσμιων πρωταθλητών.

Οι Αμερικάνοι διαπίστωσαν ότι οι μαχητές του Σφέτα είχαν πολύ καλές τεχνικές στις κλωτσιές, ενώ η ικανότητά τους στο μπόξ, έδειχνε ότι ήταν σκληροί και πειθαρχημένοι. Ο Γιώργος δούλεψε σκληρά για να κάνει τους μαχητές του αντάξιους με τους Αμερικανούς αντιπάλους τους, τους θεωρούσε τους καλύτερους στο κίκ μπόξινγκ, και τότε ήταν που 10 από τους δικούς του μαθητές κατατάχτηκαν μέσα στην ΡΚΑ παγκόσμια κλίμακα που ήταν εκείνη την εποχή ισοδύναμη με την WBC κλίμακα.

Οι μαχητές του είχαν κάνει τέτοια εντύπωση σε εκείνη την πρώιμη φάση , που αυτό λέει πολλά για τον Δάσκαλο Γιώργο Σφέτα.

Πέρα όμως από την ενασχόλησή του με το κίκ μπόξινγκ, ο Γιώργος Σφέτας δούλεψε σκληρά για να προωθήσει το καράτε γενικότερα. Κατά την διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στην Αμερική, γνωρίστηκε με τον Joe Lewis, Chuck Norris,He Ill Cho,Bill Wallace και Joe Corley. Οργάνωσε μαθήματα για τον Wallace και τον Ιll Cho στην Αγγλία και Ιρλανδία για πρώτη φορά και για τον Joe Lewis στην Αθήνα, επίσης για πρώτη φορά.

Του είχε ζητηθεί προσωπικά να συνοδέψει τον Chuck Norris κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, για να προωθήσει κάποια από τις ταινίες του. Ο Γιώργος Σφέτας συνεργάστηκε επίσης και με πολλά περιοδικά πολεμικών τεχνών σε όλο τον κόσμο, ενώ ήταν ο εκδότης του περιοδικού Sport.

Το Βρετανικό κίκ μπόξινγκ εκείνη την εποχή ήταν πολύ δημοφιλές, προβάλλονταν μέχρι και από την κρατική τηλεόραση στο Saturdays World of Sport και για πρώτη φορά αποκτούσε κύρος, ενώ οι μαχητές του κέρδιζαν βραβεία και διακρίσεις.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, μετέφερε όλη την πλούσια εμπειρία που απέκτησε στην Αγγλία και την Αμερική και ανέλαβε επικεφαλής του οργανισμού WAKO προωθώντας και οργανώνοντας το semi-contact και το kick boxing.

Αλλά ο Γιώργος δραστηριοποιήθηκε και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της παραγωγής ταινιών. Παρήγαγε και διηύθηνε 13 ταινίες με θέμα τις πολεμικές τέχνες, προωθώντας τον υιό του Κρίς (κάτοχο σήμερα 4 ντάν) ως κύριο πρωταγωνιστή.


2 σχόλια:

  1. Απο τις ποιο γελοιες ταινιες που υπηρξαν μαζι με καμια 10αρια ακομα στη κορυφη των ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπεροχες ολες οι ταινιες πραγματικα στολιδια του Ελληνικου Κινηματογραφου και κριμα που δεν τις προβαλλουνε ολα τα μεγαλα καναλια για να θυμουνται οι παλαιοι και να παθαινουνε οι νεοι τις ωραιες νοσταλγικες μας εποχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...